Hudební stánek přilákal stovky lidí

Hrát se dá na ledasco - plastové trubky, dřívka či gumičky. Při znalosti fyziky se v hudební nástroj může proměnit téměř cokoliv. Přesvědčilo se o tom 1400 lidí, kteří na 14. ročníku festivalu Colours of Ostrava navštívili stánek Nadace Depositum Bonum.

Čekaly na ně velké hudební nástroje z PVC trubek, na které se hraje pomocí vietnamek, i obří xylofon z postavený z hliníkových destiček na základu z odpadové trubky. Místo not byly tóny značeny barvami, takže zahrát si mohl opravdu každý. Zájemci si na stánku také vyrobili vlastní harmoniku ze špachtlí, lepicích papírků a gumiček (návod zde). Za celý festival jich vzniklo kolem 500.

Desítky návštěvníků se navíc zapojily do tipovacích soutěží, kterými je provedli fyzikáři Dan Vybíral a Dana Juchelková z Regionálního centra ve Frýdku-Místku. Lidé se dozvěděli, jak vzniká zvuk, kde se bere magnetické pole a jak je možné, že hladina vody dokáže udržet plovoucí padesátník.