Oznámení
  • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: media/k2/galleries/313

Setkaní s panem profesorem Hejným

V únoru 2017 proběhlo setkání s panem profesorem Hejným a ředitelem H-Matu Tomášem Rycheckým se zaměstnanci České spořitelny a akci moderovala Klára Gajdušková, předsedkyně naší správní rady.

Nadace Depositum Bonum dlouhodobě podporuje H-Mat, jehož cílem je rozšířit Hejného metodu matematiky nejenom do českých škol. Jak vlastně metoda vznikla? Kde bral její autor inspiraci? A proč děti hrají autobus? Podívejte se na záznam ze setkání s prof. Hejným.

Podívejte se na záznam ze setkání s prof. Hejným zde.

Některé z dotazů ze setkání:

Moje dítě se učí matematiku klasickou metodou. Má cenu s ním doma zkoušet vaši metodu?

Určitě ano. Tato metoda učí děti přemýšlet, nikoliv memorovat naučené postupy. A to je velmi důležité pro rozvoj myšlení. Samozřejmě z časových důvodů není možné s dítětem probírat učebnice v celém rozsahu, je možné tak některé části vynechat. Co ale při domácím učení chybí a je to důležité, jsou vzájemné diskuze dětí se svými vrstevníky. Přesto můžeme na základě zkušeností rodičů, kteří se touto cestou vydali, potvrdit, že děti tato matematika baví, zlepšuje jejich matematické schopnosti i jejich vztah k matematice jako takové.

Je tato metoda vhodná pro každé dítě a je touto metodou schopen učit každý pedagog?

Metoda je vhodná pro všechny děti, ale je třeba zdůraznit, že různým dětem budou vyhovovat různé úkoly a pomůcky metody. Některá budou mít více v oblibě, některá méně. U pedagogů není odpověď jednoznačná. Velice záleží na osobnosti konkrétního člověka. Role učitele se s přestupem k této metodě mění z role autoritativní na roli spíše přihlížející a organizační. To nemusí některým učitelům vyhovovat.

Image Gallery

{gallery}313{/gallery}