Jeseník

Termín následujícího setkání: bude upřesněno
Téma: bude upřesněno

Vítejte na stránkách létajícího centra Jeseník. Naleznete zde informace z jednotlivých setkání.

Informace ze setkání 20.4.2016:
Ve středu odpoledne 20. dubna 2016 zaletěl Elixír do škol také na Gymnázium Jeseník. Bylo to první setkání tohoto druhu v Jeseníku a tak nás potěšilo, že jsme začali plánovat setkání další. A co jsme dělali tak zajímavého? Po představení Nadace Depositum Bonum a jí podporovaných projektů jsme se seznámili se zajímavými akcemi pro učitele fyziky a ukázali si, kde se dají najít nápady na experimenty a jejich využití v hodinách. Pak jsme se vrhli na experimenty samotné. Nejprve jsme zkoušeli vyloudit zvuk pomocí ohebné elektrikářské trubky, vyráběli si zjednodušený model dud a také jsme zkoušeli houkat na ruce. Poté jsme si rozdělili pořádnou porci optického skla z Meopty Přerov a ukázali si, jak si vyrobit optickou lavici na elektrikářské liště. V další části jsme si hráli s magnety různé magnetizace a s různými možnostmi zobrazení magnetické pole. Jeden z účastníků si připravil experiment s hořící pěnou, která měla velký úspěch a k jejímuž vyzkoušení na vlastní kůži nakonec někteří našli odvahu a nelitovali. V poslední části jsme si pohráli s ocelovou vlnou a vyráběli několik destiček s elektrosoučástkami, které se dají v hodině dobře využít. Účastníci si nejvíce cenili toho, že když celý život musí jezdit za fyzikou jinam, přijel tentokrát někdo do Jeseníku za nimi. Strávili jsme společně více než tři hodiny, atmosféra byla příjemná a přátelská a už teď se těšíme na setkání další, které proběhne pravděpodobně v září či říjnu 2016.