Otrokovice

Termín následujícího setkání: únor 2017
Téma: bude upřesněno

Vítejte na stránkách létajícího centra Otrokovice. Naleznete zde informace z jednotlivých setkání.

Informace ze setkání 1.2.2017:
Zabývali jsme se problematikou indukčního ohřevu, výroby elektrické energie, funkcí elektromagnetické brzdy a principem elektrodynamického mikrofonu. Účastníci se pak s chutí pustili do výroby „Indukční stříkačky“ dle fyzikálního šuplíku. Cívky jsem navíjel převodovkou z merkuru na kostřičky, které si účastníci vytvořili z kartonu.

Informace ze setkání 16.11.2016:
Na setkání jsme nejprve probrali téma: zkrat a ochrana před jeho následky - podle Fyzikálního šuplíku. Své zážitky s elektrickým proudem jsme rozšířili o průchod elektrického proudu přes vlastní tělo (jen do 2 mA) a pokusy s modelem elektrického ohradníku.Probrali jsme funkci proudového chrániče a v závěru setkání jsme si postavili jednoduché zapojení s Darlingtonovým tranzistorem pro demonstraci vodivosti lidského těla, které zároveň umožňuje určit typ statického náboje na tělesech.

Informace ze setkání 27.4.2016:
V Otrokovicích proběhlo první létající centrum spádově pokrývající oblast Zlínska. Tématem byly svítivé diody. Probrali jsme jejich princip a vlastnosti, probrali jsme možnosti využití LEDek ve výuce. Účastníci si postavili dva jednoduché elektronické obvody.