Znojmo

Termín následujícího setkání: září 2017

Vítejte na stránkách létajícího centra Znojmo. Naleznete zde informace z jednotlivých setkání.

Informace ze setkání 5. 4. 2017:
Dnešní společné setkání na téma Akustika jsme začali dvěma pojmy, ze kterého vše vychází – mechanické kmitání a mechanické vlnění. Oba pojmy jsme zavedli tradičně netradičními pomůckami – dřevěnou hračkou na pružině a vlastními těly. Pak jsme si ukázali, jak vše souvisí se zvukem. Předvedla jsem pár tradičních, méně tradičních i netradičních zdrojů zvuku, načež některé si účastníci hned vytvořili, některé jsme nechali na závěrečnou vyráběcí část. Ukázali jsme si, jak využít moderní techniku - jednak freeware Audacity, jednak pár apletů na webu. Na nich jsme si například každý z nás otestovali, jaké máme hranice svého sluchového pole. Taktéž jsme viděli, jak použít na výrobu pomůcek takové obyčejné věci, jako například lékařské špachtle, kuchyňské gumičky, dortovou formu, slánky na pití, tenké novodurové trubky a další „korunové materiály“. Na závěr jsme si vyrobili jednoduchou frkačku právě z lékařských špachtlí, píšťalku a Panovu flétnu z plastových trubek a píšťalku z mrkve. Dokonce jsme si na tlustší novodurové trubky správných rozměrů (aneb rozloženou Panovu flétnu) zvládli zahrát i písničku!

Informace ze setkání 1.2.2017:
Na našem setkání jsme na základě experimentu zavedli pojem elektrický odpor kovového vodiče. Formou dalších pokusů jsme ukázali, jak závisí na parametrech vodiče, na jeho geometrii. Následně jsme si vyrobili demonstrační verzi odporové dekády a na ní si ukázali, jak zavést vztahy pro sériové a paralelní zapojení rezistorů. Ukázali jsme si také, jak tuto pomůcku rozšířit a využít pak například pro zkoumání logických obvodů či na měření VA charakteristiky součástek. Na závěr jsme si zkusili vyřešit (na papíře i pomocí hřebíčkových obvodů) snad zajímavé netypické či netradiční elektrické obvody. Ukázali elektrickou hru jako námět pro samostatnou tvořivost dětí a také předvedli, jak pohodlně vytvářet schémata elektrických obvodů pomocí ProfiCad.

Informace ze setkání 23.11.2016:
Listopadové setkání centra ve Znojmě bylo zaměřeno na magnety. Probrali jsme možnosti získání magnetů pro výuku, vyzkoušeli si učitelské i žákovské experimenty s magnety. Na závěr si účastníci postavili chaotickou magnetickou houpačku.

Informace ze setkání 4.5.2016:
Druhé setkání ve Znojmě proběhlo ve znamení svítivých diod. Po teoretickém úvodu si účastníci postavili dva jednoduché obvody. Setkání proběhlo v příjemném, přátelském duchu, všichni se ochotně a s nadšením zapojili do programu. Těší se na další setkání na podzim.

Informace ze setkání 16.3.2016:
S učiteli ze Znojma a okolí jsme se věnovali vztlakové síle v kapalinách - demonstračním experimentům a metodám práce se studenty. Na závěr si účastníci vyrobili funkční model rybičky. Setkání bylo velmi příjemné, účastníci odcházeli spokojení, někteří mi říkali, že podobnou akci už dlouho chtěli a potřebovali. Domluvili jsme se na další setkání v květnu.