H-mat a výuka matematiky podle profesora Milana Hejného

Obecně prospěšná společnost H-mat byla založena, aby na školách rozšiřovala a podporovala výuku matematiky podle profesora Milana Hejného. Jde o unikátní metodu výuky matematiky, která usiluje o to, aby děti zákonitosti matematiky objevovaly samostatně a pomocí schémat, která dobře znají ze života. Žáci se tak nemusí nazpaměť učit vzorečky, protože mají matematiku spojenou s reálnými situacemi a chápou její principy. Hejného metoda tak navíc rozvíjí osobnost dítěte a podporuje samostatné uvažování.

Hejného metodu využívá i řada alternativních škol nebo rodiče při domácí výuce svých dětí. O metodu profesora Milana Hejného se zajímají v Itálii, Francii, Finsku, Švédsku, Polsku (kde se již plánují vydat i učebnice) či v USA – kde ji využívají některé školy jako doplněk výuky. Českou řadu učebnic pro první stupeň základních škol schválilo MŠMT v roce 2007. S výukou orientovanou na budování schémat podle profesora Milana Hejného jsou seznamovaní studenti programů Učitelství pro 1. stupeň na pedagogických fakultách Univerzity Karlovy v Praze a Ostravské univerzitě v Ostravě.

Aby se metoda dále rozšiřovala, rozhodla se Nadace Depositum Bonum pana profesora Hejného a H-mat podpořit. H-mat, o.p.s. podporujeme od jejího samotného vzniku a pomohli jsme profesionalizaci - do té doby neformálního - týmu kolem pana profesora. Dnes společnost organizuje téměř 150 aktivních spolupracovníků. Svými příspěvky jsme například umožnili vyškolení a další rozvoj lektorů, kteří odlektorovali již přes 900 seminářů, letních škol a konferencí. Vzdělávacích aktivit se zúčastnilo přes 10 000 především učitelů, ale i zvídavých rodičů. Mnozí z nich se zúčastnili i více seminářů. Dále jsme umožnili vznik řady druhostupňových učebnic s jejich rozsáhlým ověřením a vznik dalších didaktických pomůcek, které usnadňují učitelům práci, která je časově náročnější než běžná výuka. Cílem naší finanční podpory je, aby společnost začala fungovat tak, aby si byla schopná v budoucnu zajistit prostředky na chod z vlastního společensky prospěšného podnikání. Hejného metodě pomáháme i s marketingem a jejím šířením ve společnosti díky možnostem a síle značky České spořitelny.

Více o metodě zjistíte na stránkách www.h-mat.cz nebo v krátkém shrnujícím videu.

Další informace

V červenci 2017 potvrdili účastníci diskuzní části Colours of Ostrava v Meltingpotu velký zájem o metodu pana profesora Hejného. Dále pan profesor metodu představil i na Colours v Modré zóně České spořitelny, potom odpověděl na kameru na 5 otázek (jejich krátký sestřih můžete shlédnout zde).

V březnu 2017 vyšel mimo jiné i v Reflexu poutavý rozhovor o kořenech metody s panem profesorem Hejným.

V únoru 2017 proběhlo setkání s panem profesorem Hejným se zaměstnanci České spořitelny a akci moderovala Klára Gajdušková, předsedkyně správní rady Nadace Depositum Bonum. Záznam akce je ke shlédnutí zde.

V březnu 2014 proběhla zajímavá diskuze člena dozorčí rady Nadace Depositum Bonum Jacka Stacka a profesora Milana Hejného na téma Filantropie a budoucnost (nejen) matematického vzdělávání v České republice. Záznam z diskuze najdete zde.

V květnu 2014 profesor Milan Hejný vystoupil na konferenci Elixír do škol, kde hovořil o své metodě výuky matematiky. Záznam jeho přednášky najdete zde.